Het Dash dieet met koolhydraatarme gerechten

Misschien ken je het Dash dieet al? Het is een dieet dat zich volledig richt op je gezondheid. Het doel van een Dash dieet is dus niet om jou te laten afvallen, maar zorgt ervoor dat je in zijn algemeen gezonder gaat leven. Het begint bijvoorbeeld al met een bekend voorbeeld van het Dash dieet, namelijk het nuttigen van zout. Tijdens een gewoon eetpatroon is het namelijk zo dat je al vrij snel teveel zout binnen krijgt. Daardoor stijgt je bloeddruk, loop je risico’s met je hart en bestaat zelfs de kans op een hartaanval. Doordat zout volledig ontbreekt binnen een Dash dieet, hoef je daar niet meer bang voor te zijn.
Maar een Dash dieet is op zich helemaal niet nodig. Als je de weg weet te vinden naar enkele koolhydraatarme recepten, kun je namelijk de belangrijkste stappen zelf zetten: gezonder eten en drinken. Begin met koolhydraatarme recepten bij het ontbijt, ga door naar de lunch en eindig je dag met een koolhydraatarm recept bij het diner.

Dash is koolhydraatarm

Als je eens heel kritisch naar het Dash dieet kijkt en de vele recepten binnen dit dieet uitspit, zal je niet ontkomen aan de conclusie dat het Dash dieet wel heel erg neigt naar een koolhydraatarm dieet. De meeste ingrediënten zijn nog natuurlijker dan koolhydraatarm, maar er is veel overlap. Want in een Dash dieet tref je ook vlees en vis, gevogelte en ei, visproducten en zeevruchten, zaden en noten, groenten en fruit. Echter, bij Dash mag er helemaal niks mee gebeurd zijn en het liefst slacht je een dier zelf om er een product van te bereiden. Koolhydraatarm is iets minder moeilijk en staat toe dat je gerechten uit de supermarkt haalt. Als je wel aan je gezondheid wil werken, maar nog niet zeker weet of het Dash moet zijn, kun je best beginnen met een koolhydraatarm dieet. Dash is namelijk best gecompliceerd.

Dash is gecompliceerd

Wie het Dash dieet wil volgen is vaak erg druk bezig met het volgen van allerlei richtlijnen. Dat maakt het dat dit dieet nogal gecompliceerd is. Het Dash dieet is dan ook niet voor iedereen geschikt. Wanneer je de tijd en ruimte hebt om dit helemaal uit te diepen, kun je overwegen om het Dash dieet te gaan volgen. Heb je daar echter geen zin in, dan kun je beter een koolhydraatarm dieet gaan uitproberen.

Koolhydraten en hun werking

De werking van koolhydraten is zeer uitgebreid onderzocht. Wat blijkt? Koolhydraten zorgen voor een korte tijd voor energie en worden daarna als vet opgeslagen. Ze zijn dus echte dikmakers. Per dag moet je een bepaald aantal koolhydraten binnen krijgen, maar in de westerse wereld gaan we daar met zijn allen flink overheen. De conclusie is dat overgewicht helemaal niet zo vreemd is. We eten ons letterlijk veel te vol aan koolhydraten.

Koolhydraten en hun nadelen

Los van overgewicht bevatten koolhydraten suikers en andere ongezonde stoffen, die leiden tot allerlei andere welvaartsziekten. Wat dacht je van een te hoge bloeddruk en een hoog cholesterol? Maar ook de kans op diabetes en hart- en nierfalen wordt vergroot met koolhydraatarme voeding. Er wordt nog altijd veel onderzoek gedaan naar de gezondheidsrisico’s en het ziet er niet naar uit dat dit beter wordt. Het is dus slim en verstandig om te stoppen met koolhydraten.

Afvallen en gezonder worden met een koolhydraatarm gerecht

Wil jij gezonder worden en afvallen? Neem dan de tips in dit artikel mee en begin vandaag nog met het eten van recepten zonder koolhydraten. Ze maken je niet alleen slanker, maar op meerdere fronten ook nog eens een stuk gezonder. Voorkom welvaartsziekten, voorkom hart- en nierfalen en voorkom een te hoog cholesterol. Ga vandaag nog aan de slag met het bereiden van deze heerlijke koolhydraatarme gerechten.