Gezonde voeding gedurende de Zwangerschap

Wanneer je zwanger bent is een gezonde voeding tijdens de zwangerschap (letterlijk) van levens belang. Als je altijd al gezond eet dan hoef je waarschijnlijk niet zoveel aan je eetpatroon te veranderen.
Probeer altijd vers te eten en kant en klare maaltijden te vermijden. Daar zitten meestal extra stoffen in die de smaak aanpassen of de houdbaarheid verlengen. Bovendien smaken ze lang niet zo lekker als een verse maaltijd.

In dit artikel geven we je enkele tips met betrekking tot je leefomstandigheden tijdens de zwangerschap.

Niet roken en drinken
Het wordt al veel gezegd, maar het is belangrijk om het te blijven herhalen: probeer niet te roken tijdens de zwangerschap en ook het drinken van alcohol is niet verstandig wanneer je zwanger bent. Vele verschillende onderzoeken hebben al uitgewezen dat dit niet goed is voor het ongeboren leven en je wilt als moeder natuurlijk enkel het beste voor je kind. Ook zijn sommige medicijnen niet te gebruiken in combinatie met je zwangerschap. Overleg daarom altijd eerst met de huisarts voor je medicijnen gaat gebruiken.

Eet gevarieerd en gezond
Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om gezond en veelzijdig te eten, zodat je lichaam alle voedingsstoffen binnen krijgt die het nodig heeft om het kindje te voeden. Eten voor twee is niet nodig, maar het is ook niet de bedoeling dat je afvalt. Een andere opvallende tip tijdens je zwangerschap: drink niet teveel koffie. Koffie bevat namelijk cafeïne en deze stof is niet goed voor het kindje. Af en toe een kopje koffie kan geen kwaad, maar drink zeker niet meer dan vier koppen koffie per dag.

Rauwe producten
Sommige producten kun je tijdens je zwangerschap niet rauw eten. Dat gaat bijvoorbeeld om rauwe melk of producten die van rauwe melk gemaakt zijn. Dat kunnen kazen zijn, maar ook yoghurt of karnemelk. Daarnaast moet rauw vlees ook vermeden worden. Daarentegen kunnen vleeswaren die gekookt, gedroogd of gerookt zijn wel gewoon kunnen eten. Probeer zoveel mogelijk verse producten vers te eten en bewaar het eten niet te lang. Rauwe vis wordt overigens door veel mensen gezien als een product met het meeste gevaar op bacteriën voor het ongeboren kindje.

Geniet!
Veel mensen zien zwangerschap als een periode waarin van alles niet mag. Probeer echter vooral te genieten!