Wat is het South Beach dieet?

De Amerikaanse cardioloog Arthur Agatston ontwikkelde, op basis van diverse onderzoeken en ervaringen, een dieet. Dit South Beach dieet sprak de overheid tegen. Want vanuit overheidsinstanties werd destijds het eten van koolhydraten aangeraden. Koolhydraten zouden mensen helpen bij het afvallen. Dokter Agatston geloofde dit niet. Zeker niet toen hij in zijn werk steeds vaker mensen met hartproblemen behandelden die juist dit dieet volgden en maar niet slaagden in het afvallen.

Onderzoek naar koolhydraten

Het was voor de cardioloog een reden om te beginnen aan een onderzoek omtrent koolhydraten. Hij wilde er alles over weten. Jarenlang onderzoek bracht dr. Agatston tot hetzelfde inzicht waar ook andere bekende dieetgoeroe’s hun ideeën vandaan haalden. Denk hier aan dokter Dukan uit Frankrijk, Robert Coleman Atkins van het Atkins-dieet en zelfs Weight Watchers. Koolhydraten zijn goed, maar wel met mate. En de wijze waarop wij in de westerse wereld koolhydraten consumeren is op zijn zachtst gezegd niet gezond.
Met andere woorden: er moest een manier van afvallen komen door juist af te rekenen met dat overdadige koolhydraten eten. En dat dieet was er nog niet. Dr. Agatston besloot het zelf te ontwerpen en doopte zijn dieet het South Beach dieet.

Wat is het South Beach dieetplan?

Niet koolhydraten, maar eiwitten helpen bij het afvallen. Die gedachte was bepalend voor het South Beach dieetplan zoals cardioloog dr. Agatston het dieet vormgaf. In drie fasen tijd moet je kunnen afvallen én op gewicht moeten blijven. Want ook daar schortte het bij veel diëten aan: na het behalen van het streefgewicht vielen ze niet meer af en kwamen ze wel weer aan.
Fase 1 is de aanvang van het dieet. In deze zeer strenge fase eet je uitsluitend eiwitrijke producten. Je valt op die manier een kilo of drie tot vier af. De toon is gezet, je lichaam went aan je nieuwe voeding en je bent je eerste kilo’s aan vet kwijt. Eiwitten doen het meeste werk voor je. Ze verbranden veel energie bij het verwerken, maar bouwen ook spiermassa op.
Fase 2 gaat alweer terug naar een “normaler”, maar vooral gezonder eetpatroon. Je mag nu wel weer koolhydraten, zolang die maar tot de normale en goede koolhydraten horen. Dit noemen we complexe koolhydraten en die zitten in groenten en fruit. Je mag dus wel weer koolhydraten gaan eten, maar nog wel met mate. Je gaat net zolang door met fase 2 van het South Beach dieet tot je op je streefgewicht bent gekomen.
Fase 3 duurt de rest van je leven. Het gaat er nu om je streefgewicht bij te houden. Fase 3 zorgt ervoor dat je je hieraan houdt. Je blijft op gewicht door gezond te blijven eten. Diverse boeken van het dieet kunnen je hierin ondersteunen.

Weekmenu’s en recepten

Het South Beach dieet wordt wereldwijd door miljoenen mensen gevolgd. Het is dan ook een dieet dat haar sporen verdiend heeft. Een dieet waarvan je mag zeggen dat het werkt. Wanneer je meer hulp wil bij het dieet, kun je overwegen om boeken met recepten en weekmenu’s aan te schaffen. Je hebt hier veel aan, omdat de recepten stuk voor stuk eiwitrijk zijn en dus goed helpen om je gewicht te bereiken én te behouden. Wil je meer tips en adviezen over het dieet? Sla dan eens een South Beach dieet boek open en leer over de vele voordelen die dit dieet te bieden heeft.

Samenvatting

Uit onvrede ontwikkelde de Amerikaanse cardioloog dr. Arthur Agatston zijn eigen dieet: het South Beach dieet. Met dit dieet, gebaseerd op koolhydraatarme en eiwitrijke voeding, kun je gewicht verliezen in drie fasen. Het dieet wordt wereldwijd door vele mensen gevolgd en is erg effectief. Voor mensen die hulp nodig hebben zijn er boeken met recepten en weekschema’s te vinden.